Sú v Oklahome divoké mačky? Čo vedieť!

  zblízka bobcat



Oklahoma je domovom dvoch rôznych, ale rovnako nepolapiteľných druhov divokej mačky: bobcata a horského leva. Bobcats majú veľmi zdravú populáciu v Oklahome a vyskytujú sa po celom štáte, a hoci existujú potvrdené dôkazy, že horské levy obývajú Oklahomu, sú neuveriteľne zriedkavé a pozorovania sú veľmi zriedkavé.

Bobcats v Oklahome

  bobcat ležiaci na zemi

Obrazový kredit: aiamkay, Pixabay





The rys ( L ynx rufus ) je približne dvakrát väčšia ako vaša priemerná domáca mačka, a hoci vyzerajú roztomilo a maznavo, sú veľmi odlišné od vašej priemernej domestikovanej mačky. Bobcats sa nachádzajú v každom susednom štáte v Spojených štátoch okrem Delaware. V Oklahome je rozšírená populácia bobcata. Vyskytujú sa v každom okrese v štáte a sú veľmi početné.

Vzhľad

  • Veľkosť: 26 až 41 palcov (telo) 4 až 7 palcov (chvost)
  • Hmotnosť : 11 až 30 libier
  • Dĺžka života : 10 až 12 rokov

Bobcats dostali svoje meno podľa ich zreteľných, skosených chvostov s čiernou špičkou. Ich mäkká srsť je variabilná, od sivohnedej po hnedočervenú farbu so škvrnitým vzorovaním a tmavými pruhmi na predných končatinách a bielou podbruškou. Ich chumáčové uši sa veľmi podobajú ušiam ich blízkeho príbuzného, ​​rysa kanadského. Majú veľmi veľké labky a dlhé nohy.



Diéta

Bobcats sú nenápadní a trpezliví lovci, ktorí dokážu bežať rýchlosťou až 30 míľ za hodinu a vrhnúť sa až do výšky 10 stôp. V Oklahome sa ich strava skladá z králikov, veveričiek, vtákov a akejkoľvek inej malej koristi. Majú schopnosť strhnúť oveľa väčšiu korisť, ako je jeleň, ale majú tendenciu držať sa menšej zveri.

  bobcat v zoo

Obrazový kredit: Pixabay

Habitat a správanie

Bobcats sú adaptabilné druhy, ktoré sa nachádzajú v celej Severnej Amerike a obývajú celý štát Oklahoma. Darí sa im v lese, ale môžu ľahko obývať močiare a púšte a je dokonca známe, že sa zatúlajú do prímestských oblastí.

Bobcats sú veľmi nepolapiteľné stvorenia, ktoré ľudia zriedkakedy vidia, a to aj vzhľadom na ich veľký počet. Najaktívnejšie sú počas úsvitu a súmraku, keď hľadajú korisť. Tieto zvieratá sú samotárske s výnimkou chovu, ktorý prebieha od zimy do jari.

Horské levy v Oklahome

  Horský lev ležiaci na zemi

Obrazový kredit: PublicDomainPictures, Pixabay

Horské levy , známy pod vedeckým názvom Cougar Concolor, sa niekedy označujú ako pumy, pumy a pantery. Ich rozsah siaha od Severnej Ameriky po Južnú Ameriku, a hoci sa predtým vyskytovali po celých Spojených štátoch, ich populácie boli zničené po osídlení Európy, keď boli úmyselne zabití veľkí predátori, ako sú divé mačky, vlci a medvede. V súčasnosti je horských levov v Oklahome veľmi málo a sú ďaleko od seba, hoci pozorovania sa stále vyskytujú.

Vzhľad

  • Veľkosť: 6 – 8 stôp
  • Hmotnosť: 130-150 libier (muži), 65-90 libier (ženy)
  • Dĺžka života: 8-13 rokov

Horské levy sú veľké mačky s béžovou až žltohnedou srsťou s bielym až belavosivým podbruškom. Ich telesná veľkosť sa líši v závislosti od geografickej polohy, ale muži zvyčajne vážia medzi 130 a 150 libier, pričom samice sú podstatne menšie, 65 až 90 libier.

Horské levy majú dlhé, ťažké chvosty s čiernou špičkou, ktorá môže zaberať asi jednu tretinu celkovej dĺžky tela. Ich nohy sú dlhé a ich labky sú masívne. Ich hlavy sú v pomere k veľkosti tela trochu malé a majú prenikavé jantárovo sfarbené oči.

Diéta

Strava horských levov pozostáva predovšetkým z jeleňov, hoci budú loviť aj rôzne druhy zveri vrátane králikov, moriek, mývalov, veveričiek a ďalších. Príležitostne zlikvidujú väčšiu zver, ako je los, ale losy sú v Oklahome veľmi zriedkavé. Losy sa vyskytujú iba v prírodnej rezervácii Wichita Mountains a v oblastiach správy divokej zveri Pushmataha, Cookson Hills, Spavinaw a Cherokee.

Hlavnou korisťou v rámci hraníc Oklahomy je jeleň biely, ktorý sa vyskytuje v celom štáte. V Oklahome žije populácia jeleňov mulíc, ktoré však obývajú len najzápadnejšiu časť štátu.

  horský lev odpočíva

Obrazový kredit: 3031830, Pixabay

Habitat a správanie

Horské levy sú veľmi prispôsobivé zvieratá, ktoré môžu prosperovať v rôznych biotopoch a terénoch. V Severnej Amerike sa najčastejšie vyskytujú v horských oblastiach, ale možno ich nájsť všade tam, kde sa vyskytujú jelene. Tieto mačky možno nájsť v púšťach, horách, nížinách, mangrovových lesoch, listnatých lesoch, kaňonoch a prériách, aby sme vymenovali aspoň niektoré.

Horské levy sú veľmi nepolapiteľné stvorenia, podobné bobcatovi, ale oveľa menej rozšírené. Na rozdiel od iných veľkých mačiek nie sú horské levy schopné revať. Vokalizujú vrčaním, syčaním, škriekaním a mrnčaním. Sú to samotárske zvieratá, ktoré sú najaktívnejšie počas úsvitu a súmraku. Sú to vášniví lovci, ktorí zvyčajne sledujú svoju korisť zozadu. Dokážu bežať rýchlosťou až 50 míľ za hodinu a ich silné zadné nohy im umožňujú skočiť až do výšky 45 stôp.

Záhada horských levov v Oklahome

Oklahoma a všetkých 48 susediacich štátov v Spojených štátoch boli kedysi hlavnými biotopmi horských levov. Počas 19 th storočí osídlenie a rozvoj krajiny, horské levy boli vyhubené v štáte Oklahoma.

Osadníci strieľali a zabíjali veľkých predátorov, ktorí boli považovaní za hrozbu pre nich a ich dobytok. Počas tohto obdobia tiež znížili populáciu jeleňov, ktoré sú hlavným zdrojom koristi horského leva. Malé populácie horských levov zostali na západe Spojených štátov, zatiaľ čo populácie východných Spojených štátov boli vyhubené.

Od polovice 19. storočia sa pozorovania a konkrétne dôkazy o horských levoch v štáte pravidelne vyskytovali a biológovia ich dokumentovali. Hoci existujú stovky hlásených pozorovaní, na potvrdenie toho, že ide v skutočnosti o horského leva, sú potrebné konkrétne dôkazy. Od roku 2002 bolo v celom štáte potvrdených viac ako 50 pozorovaní horských levov.

V Oklahome chýbajú dôkazy o životaschopnej populácii horských levov v štáte. Potvrdenie týchto divých mačiek pochádza zo záznamov kamier, vzoriek vlasov, stôp a jednotlivých horských levov, ktorí boli buď zasiahnutí na cestách, alebo zastrelení a zabití.

Záver

V Oklahome možno nájsť bobcaty aj horské levy. Bobcats sú hojným druhom, ktorý sa nachádza v celom štáte, zatiaľ čo horské levy sú oveľa vzácnejšie a Oklahoma nemá oficiálny záznam o hniezdiacej populácii v rámci štátu, neustále sa potvrdzujú pozorovania túlavých jednotlivých mačiek. Obe zvieratá sú osamelé a veľmi nepolapiteľné, je zriedkavé, že niektorú z týchto divých mačiek uvidia, aj keď sa to stáva.

+ Zdroje